關閉選單
:::
文字大小:

線上展覽 Exhibits

Toranoko Nursery

b4aa5de8-1048-4b87-97e9-de2c32fd2e1f.png
358e276c-3b81-4464-94c3-57925a7692b0.png
b2b7fab5-a8c4-4872-92e7-fe2295aa34b2.png
0e55e416-8063-4fa8-ba9b-51debbef6411.png

獎項銅獎 Bronze Award;

公司/團隊 Takashige Yamashita Office Takashige Yamashita Office

設計師姓名

作品介紹

A small nursery with a big roof: The project is a small nursery in a small town in Yamanashi prefecture, Japan. Most of the local residents are aged, living in modest houses and farms scattered in the area. Along with a spectacular view of Mt. Fuji, the town creates a peaceful, but at the same time, a bit deserted atmosphere. The client operates three assisted-living facilities for the seniors around the project site. The initial concept was to build a public venue for the users of the facilities and the local residents, then the idea was further specified to make a lounge area for the larger range of the public and a daycare center to look after the children of the workers at the facility as well as kids from the town. On top of the requirement, we wanted this project to become a trigger to infuse life into the desolate neighborhood and further flourish the local community. Located in the centre of the enclosed site, the roofs are oriented in various angles, opening towards all possible directions to allow physical and visual approach of anybody from any route. The curved and split roof panels also help augment the amount of natural light delivered to the interior area. Gentle curvature of each roof creates a sequence of scenery: they divide the program to a garden, lounge, lunchroom, nursing room and office, while the spaces are still kept connected as one. Children playing around, elderly neighbors taking a rest, mothers chatting with each other, and cats basking in the sun – there is a place for everyone under the roof. Toranoko nursery is designed in hopes of creating a core space of the community where people would gather around, as if under a big tree. Public meaning: It is not a regular nursery but an integrated scene with the neighboring facilities. Not just because some of the children at the daycare are sons/daughters of the facility workers, but due to the enormous bright energy the little kids bring to the daily life of the residents and patients of the facilities, they are everyone’s grandchildren. As the nursery is located in the center of the facility zone, there are lots of chances for the interaction, such as the moment the children come out for outdoor activities with the teachers or the neighbors take a walk around or pass by the area. The large window and the glass facade of the nursery allows the children and seniors in the neighbor see and say hi to each other daily. The lounge area is for everyone from the facility and the town to drop by or stay for a cup of tea. When the timing is right, they will also be able to see and communicate with the children that came out to the garden right beside the lounge for playing with sand. This main garden under the big arched roof offers a place for various public events as well that involves not only the nursery kids but the entire local community: the nursery sometimes provide a talent show of the children and invite the nearby residents, utilizing the balcony as a stage and the garden as the audience seats; when there is a local festival, the garden is open towards the plaza of the facility across the street and become an event venue. Structural system:   In order to achieve the lightness of the roofs, 50x50 laminated veneer lumber (LVL) was used to produce the structural ribs in about 100 different shapes, which were then sandwiched between two layers of 9mm structural plywood. The curved section line of the rib elements are cut out of the LVL panel with CNC milling machine and it made possible the variety of form and size of each piece. The bottom layer of the sandwiching panels, i.e. the ceiling side, is cut in 95mm-width and random length to laminate the ceiling surface while functioning as a structural element at the same time. Any extra layers that may have been taken for the finishing material were eliminated by this strategy, enabling the minimum thickness on the exterior roof. The roof is strong enough to cover a large span of maximum 10m by just 86mm thickness without any supporting elements mid-span. Steel portal frame by H-100x100 sets boundary between rooms, over which the LVL ribs stretch.   The use of wood on the roof structure and also on the finishing was the best choice to achieve the soft and smooth configuration as well as the natural and warm atmosphere to fill the big open space. Sustainability: The Toranoko Nursery is designed to eliminate energy use by actively allowing natural light and wind into the building through its structure open towards the environment. Curved roof panels oriented in all different angles augment the brightness to be delivered into the room from various sides. The roofs over the nursing room, which has the biggest depth and would relatively get dim easily, are split into two that sunshine permeate the room through the gap. Glass facade and wide windows help bringing daylight in as well, diminishing the need for the use of electric lights. Facing south, the arched roof spanning over the central garden in front of the lunch room performs to control the amount of sunlight introduced into the interior space, which further determines the indoor temperature. The roof rises tall and broad without any columns interrupting midspan, maximizing sunlight penetration to warm the rooms up during winter. Its large depth acts as a giant canopy to provide shade over the nursery during summer when the sun is higher. The shaded garden also functions as a threshold to cool down the air before entering the room. Sliding doors that occupy more than half of the main facade and lounge room, along with a series of windows and a large window on the opposite side of the lunch room and nursing room, enable natural air ventilation through the entire building. Social meaning: As Japan is currently facing a low-birth and aging population problem, the importance of medical treatment/nursing/welfare/childcare has been increasing. The priority is thus to maintain and expand, if necessary, the facilities which form the fundamental of the system. Under such circumstance, treating seniors’ life after retirement and raising children for the future would rather be inseparable issues. it would also be an opportunity to reassess what social welfare is meant to be. Toranoko Nursery is indeed to become a proper model for such case. The symbolic arched wooden roofs of the nursery, surrounded by assisted-living facilities for seniors, are facing various directions welcoming people. The garden under the huge roof has become a plaza where children frolic and the seniors and staffs from the facility, and further the local residents drop by and interact casually. The big windows benefit the workers at the facility who sent their children to the daycare as they can easily check the kids from outside when passing by. Toranoko functions not just as a daycare but as an open facility in the heart of the local community. This kind of open-operation of the nursery is only possible in this specific project under such special condition where the children are looked after by all the adults around, while regular kindergartens in Japan are usually highly protected and closed for privacy and safety issue nowadays. We believe the active interaction between the silver and preschool facilities would create a synergy effect and advantage both groups.

回列表