關閉選單
:::
文字大小:

線上展覽 Exhibits

Mitsui Plaza-Taipei Western Dist. Gateway Project 三井廣場-台北西區門戶計畫

12c45e55-8672-456c-a603-6ca0e7edcda1.jpg
2629add6-9b29-4f07-8bbe-583094d7f31a.jpg
a6f5cf77-11b3-497b-90be-f3172a300f5e.jpg
5e4e4aad-6370-42b9-aaed-587cc82f1066.jpg

獎項優選 Distinction;

公司/團隊 太研規劃設計顧問有限公司 太研規劃設計顧問有限公司

設計師姓名 吳書原,王珮軒,陳怡潔,何品儀,耿寧,

作品介紹

“隨時代走過的西區風華,期待復興後的北門日常” 三井廣場從日治時代開始,為經濟交通為發展的區域,交通的便利成為城市發展的架構,現今以人為主的生活空間意識逐漸崛起,自然、歷史、人,如何互相共融共存,發展出未來的歷史藍圖。 西區為台北發源的根,隨著忠孝橋拆除,地景的重現三井,廣場成為西區門戶計畫最後一塊地景拼圖。廣場內佇立著三井倉庫,結合周邊豐富的歷史資產,將北門、鐵道博物館等舊址串連在一起,特專區E1、E2也將進行開發,未來沿著北平西路將興建台北長廊,台北舊城區的「亭仔腳」屆時將與三井廣場雙排自然林蔭大道相呼應,市民不只是走在街道上而是走在歷史的軌跡中,從台北車站、行旅廣場、延伸至三井廣場,創造臺北市的綠色客廳,打造門戶新意象。 「城市」就是「人」。ㄧ直以來,台灣以經濟發展為基礎,卻忘了把美好的生活留給自己,空間常讓給了車輛,城市的建造,是為了安頓人的生活,提升生活價值,未來都市的開放空間,將朝向以人為主的友善空間設計。 基地鄰近忠孝西路,交通便利,反之相對繁忙複雜,如何在這交通要點上,創造城市中的口袋空間,塑造友善的人行空間,是此次的規劃重點。

Reviving the West District at the Historical North Gate Mitsui Plaza has been the nexus of economy and traffic since the Japanese period. The convenience of traffic becomes the fabric of the city. As people become more aware of a walkable city, the historical coexistence of people and nature thus serves as the blueprint for future development. The West District is the origin of the Taipei City. With the demolition of the access ramp of Zhongxiao Bridge, the historical Norte Gate and Railway Museum are desegregated. The potential development of Special District E1 and E2 means the significance of linearity along Beiping West Road. The verandas of the old town Taipei will echo the tree-lined boulevard of the Mitsui Plaza. The pedestrians will find themselves walking on a historical trail. The new gateway threads together the Railway Station, Taipei Travel Plaza, and Mitsui Plaza, creating an outdoor living room for Taipei. Pedestrian-friendly Urban Space City is made of people. Economic development has become the basis of Taiwan. The good life is often forgotten. Urban space conceded to the cars. The building of the city should be for the well-beings of people and the value of their life. The future open space is a pedestrian-friendly, walkable place. The site is adjacent to the Chungxiao West Road. The convenience of the traffic means it is crowded and complex. The aim of the planning is to create a pedestrian-friendly pocket space in the traffic nexus.

回列表