Jump to the content zone at the center
Close
:::
Font Size: S M L

Exhibits

點亮十三層 - 天地有大美而不言 Light Up 13 Layer Remains - Great Beauty Lies Between Heaven and Earth, Untold

44a33d1d-040c-4196-b98a-7f1fd82e1988.jpg
5030604f-dde6-4f7f-953f-6270df28f82a.jpg
6eb432eb-a79e-40ab-9e8f-3c6d9e7f3e9e.jpg
e474c642-ea1d-4ca3-b3ec-8d92b506392e.jpg

Prizes 優選 Distinction;

Country/Region Taiwan臺灣

Company/Group 一隱照明設計有限公司 YI.ng Lighting Design Consultants

Designer 朱文英、周鍊、劉炳毅( Wen Ying Chu、 Lien Chou、 Ping Yi Liu)

Description

本案照明設計主旨,用光使十三層遺構的歷史文化與大自然母親的包容力於夜間被重新感受到。 1973年以來,由於銅和金的枯竭,該採礦場不再使用。保留了基本結構,並保留了一百年的採礦痕跡。儘管被指定為歷史建築和世界文化遺產的潛在場所,但由於長排氣管中土壤中的殘留物釋放了銅精煉中產生的廢氣,該結構本身被列為污染區。在復興之前,它已經密封了30多年。 照明設計團隊希望將這個場域的狀闊感重新煥發,並且將大地母親的包容力於夜間被感受到。運用了2100K低色溫的光漸層式地刷亮遺址的外結構面,且用琥珀色光作結構的內部透光照明以呈現在精煉銅過程中使用火的環境。整體視覺亮度規劃呈現出本案地貌「層」的特色,由最底的1-Nit亮度到最頂層的6 Nit亮度。整個項目用了一年半時間設計規畫與四個月密集施工,總共使用360盞照明設備,其中包含了15種不同的角度和功率的燈具。 以「光」改變行為,讓光不只是光,創下首次以「遠觀型」公共藝術推動文資活化,隨著大自然氣候的轉變,呈現不同表情風貌。藉由「光」讓建築與人之間有溫暖交織的共鳴,不僅帶出歷史的記憶,更帶動在地的觀光發展。

This unique lighting design aims at rejuvenating the 13-Layer Remains. The mining site is no longer in use since 1973 due to the exhaustion of copper and gold. The basic structure is retained and it preserves the traces of mining for a hundred years. Though designated a historic building and a potential spot of world cultural heritage, the structure itself is listed as a contamination zone as a result of the residues in the soil from long exhaust pipes for releasing the waste gases produced in copper refining. It had been sealed for over 30 years before the rejuvenation. From the outset, in addition to showcasing a sense of modernity, our team has also wished to rejuvenate the site as our Mother Earth, which would be all-encompassing and incorporated with its neighboring villages. In view of this, 2100K color temperature was chosen to go with the outer crust of the structure. Amber light was also adopted as internal lighting for the structure to represent a setting of using fire during the refining process. The luminance was devised in such a way that it went up in accord with the rise of each level. Thus the foundation of the structure was lit up with 1-Nit luminance and the higher levels with 6 Nits, presenting and highlighting the quality of “layer.” To minutely demonstrate the sentimental side of original concept, we calculated and accuracy the variations in all the lighting, the correlations between each level, the focal lengths, the contrasts in light and shadow, and the beauty of the entire scene. We went to great lengths to create illumination that could work in harmony with that of its neighboring mining and fishing villages without looking out of place and disrupting their nocturnal lighting. In the meantime, it also served as a dramatic foil for the natural shimmer of the mine. Low color temperature was employed to highlight the architectural landscape while outlining the silhouette of the refinery. We used 3000K burnishing to bring out the strength of the vegetation there. The entire project took two years, making use of 15 different angles and wattage, with 365 sets of luminaire in total, in accordance with the topological features. We took pains with the adjustments of light. Owing to difficulties and potential dangers resulting from the special terrains, it was utterly impossible to make real-time lighting adjustments on site. We look forward to change the way people behave by means of light, making light no longer mere light. On the Moon Festival in 2019, more than ten thousand people flocked to the official lighting ceremony to witness this moving and splendid moment. For the first time, there was great success in revitalizing a cultural heritage using a public artwork appreciated from afar. From 18:00 to 21:00 every evening since then, the lighting will be turned on. Lighting, in this way, makes it possible for the structure to resonate warmly with people. The memory of the golden age is thus rekindled, and the local tourism is further promoted.

Back