dad026e4-6cdd-432d-8f0b-b7aaa8d0c36d.jpg

dc726a73-58e0-476c-ab3f-6ab5f6a65900.jpg

9008e56e-b036-4148-9406-ecf8428a9a60.jpg

作品圖 Works photo 
warehouse of time preservation and renovation of the commercial bank of honjo
32 票 VOTE
作品介紹


Description
architecture as archaeology This architecture is a renovation of a brick warehouse built in 1896. It was designed and built to storage cocoons, which were high-end products and uses the latest technology of 120 years ago. It could be seen in the high-quality bricks and laying of it, the large column-free space of 9m by 36m achieved by a king post truss and the window fittings that could ventilate and control humidity. This was the first time in Japanese history that a brick building achieved the same quality built in the Western countries. Eventually it became a national listed building as a valuable industrial heritage and a preservation and renovation project was planned to transform it to a community center for the city of Honjo. A preliminary research was conducted by a team of various fields, such as history, structure, material, urbanism and disaster management. It became clear that the yield strength on the short side was insufficient and there were no detailed drawings when it was completed existing and several renovations were conducted since it was privately owned. The seismic reinforcement was done by steel structure, in order to clearly distinguish with the existing architecture. The insufficient yield strength of the short side was reinforced with the horizontal elements such as the floor of the upper storey and roof, where it becomes completely unseen when completed. The vertical elements such as columns becomes the minimum size by mutually depending on the existing brick wall and appears as a contrast to the brick space. The existing architecture was built in the eclectic period of the new Western tectonics and the traditional Japanese tectonics, resulting in the mixed use of Japanese and Western order (dimension system). For instance, the beams are built in the Japanese traditional module “Shaku” whereas the columns are built in the Western module “inch”, and other elements are built in different modules, thus a gap occurs between them. The seismic reinforcement is carefully inserted in these gaps of different orders, so it is possible to detach them in the future. The traces of the conversions are the results of the gap between the change of the function and the space. We thought of them not as defects but as the representation of the accumulated events of the past. We removed the unnecessary and repaired the broken parts, but didn’t try to imitate or restore them to the original. This skillful handling was the most important point in the spatial design of the renovation. This architecture is a prototype for preservation and renovation projects where there is few documents and little construction budget. It is not about reversing the flow of time, but reconstructing its history by connecting the historical fragments left and connecting them to the future. This is an archaeological way of thinking in architecture and here stands the meaning of architects to participate in renovation projects of historical architecture.
序號 Series number / 20331


版權所有 © 財團法人中國生產力中心
營運單位:財團法人中國生產力中心  Tel:02-2698-2989 分機:2642
地址:新北市221汐止區新台五路一段79號2樓  電子信箱:2642@cpc.tw
2017 © 臺北設計獎報名系統智慧財產權為財團法人中國生產力中心所有,禁止侵害,違者必究。