5de79780-7c0a-4ae7-b5b2-fec523f9137a.jpg

2ad30a6c-5e29-42f8-afb8-9eec3273bda9.jpg

378a9631-cf67-4dc0-b097-8aeb3621ba3e.jpg

作品圖 Works photo 
浮光之間
119 票 VOTE
作品介紹
「浮光之間」為展期三個月的臨時建築,座落於台北市立美術館館前廣場。廣場位於都市邊緣,北側緊鄰河畔形成風口,人們總是難忍這裡的強風與烈日,而快步進到美術館內,空間顯得缺乏活力。 回應基地自然之力,「浮光之間」概念取自風與光的特殊狀態,將風箏天棚與曲面島嶼作上下繫結,構築一座漂浮在廣場上,捕捉風與光的亭子。藉著風箏與自然相互作用,引導人們用新的方式去感覺空間,讓廣場成為匯聚人的注目與駐足、柔軟而具公共性的場域。 風箏天棚由320顆箱型風箏構成,風箏的擺晃,讓風的獨特存在被突顯,帶出放鬆的場所感;不同時段的日照,藉著風箏居中作為光色轉換器,創造光影的多重面貌。 天棚下方是漸漸向中心隆起的曲面島嶼,光自風箏灑下,帶來曲面的光影流淌,人們好奇地走上前,自在躺臥,溜滑地順坡而下,或漫步其中。環繞至島嶼中心,一處內凹的桃紅色球形虛空,人進入後,感受獨特聲響與自然元素碰撞,抵達靜謐。

Description
“Floating” was a temporal architecture exhibited in the TFAM plaza which lasted for three months. The plaza is situated on the edge of urban area and adjacent to the riverbank on its north side, causing frequent wind across the plaza. Due to the unbearable strong wind and the subtropical sunlight, visitors to the museum hurry inside the building for most of the time, leaving the plaza a place lacking vitality. In response to the natural feature of the site, the concept of “Floating” was derived from the specific attributes of wind and light. A kite-canopy and a curved island were joined and interlinked from above and below, in order to create a pavilion that floats on the plaza, capturing the breeze and light. Therefore a new way of perceiving the environments was suggested by revealing the interactions between the kites and the nature; moreover, the plaza became a place where visitors were attracted and engaged, being provided intimacy and publicity at the same time. The kite canopy was consisted of 320 box-shaped kites. The unique presence of wind was enhanced by the swaying motion of these kites, encouraging a sense of relaxation for the place. The kites also performed as an interface that transformed the sunlight, depicting diverse faces of light and shade, while the light went through across different time of the day. Beneath the canopy is a curved island ascending to the centre of the pavilion. Visitors approached out of curiosity, meandering within the pavilion, laying under the shades, or sliding down from the curved slopes. A pink spherical void within the island could be discovered if visitors wandering towards the centre. When entering into it, a unique sound effect was revealed by the spherical space, in which the natural elements were interweaved together, leading visitors’ perception into a sense of serenity.
序號 Series number / 19718


版權所有 © 財團法人中國生產力中心
營運單位:財團法人中國生產力中心  Tel:02-2698-2989 分機:2642
地址:新北市221汐止區新台五路一段79號2樓  電子信箱:2642@cpc.tw
2017 © 臺北設計獎報名系統智慧財產權為財團法人中國生產力中心所有,禁止侵害,違者必究。